Za nejasných okolností zemřel ruský novinář Borodin

V nemocnici zemřel Maxim Borodin, investigativní ruský novinář, který dle ruské policie spáchal sebevraždu skokem z balkónu. Jeho blízcí však tuto variantu tvrdě odsuzují. Borodin ve své práci pátral například v kauze zapojení ruské soukromé armády v bojích o Sýrii.

Minulý týden ve čtvrtek bylo Borodinovo tělo nalezeno v Jakatěrinburgu po pádu z balkónu pátého patra. V nemocnici ale zemřel. Policie případ řeší jako sebevraždu, jeho byt byl zamčený a policisté nenašli žádné důkazy, které by svědčili o vraždě.

Jeho blízcí ale verzi o sebevraždě nevěří. „Chystal se odjet do Moskvy a oženit se,“ řekla Polina Rumjancevová listu Financial Times. Kolega Borodina Baškov si je jist, že za jeho smrtí stojí novinářská práce. Baškov totiž s Borodinem den před „sebevraždou“ volal a svěřil se mu, že kolem jeho domu chodí ozbrojenci v maskovacích uniformách. Za chvíli volal znovu, že se spletl. Další zprávu, kterou Baškov dostal, byla až informace o pádu z okna.

Harlem Désir, zástupce OBSE pro svobodu sdělovacích prostředků, stojí o řádné vyšetření Borodinovi smrti. Ruská média totiž informovala, že minulý rok na podzim někdo na Borodina zaútočil ocelovou trubkou. Rusko je v žebříčku svobody médií až na 148. místě. Minulý rok byli zavražděni čtyři novináři, minulý týden byl brutálně zbit Dmitrij Poljanin, který psal o vedení města Jakatěrinburg.

Přidat komentář